Home Menu

Our largest completed project to date, Circus West Village provides the pioneering first phase of a brand new neighbourhood for London on the western side of Batteresea Power Station. The truly sustainable and mixed use place establishes new connections with the riverfront and Battersea Park, and includes the refurbishment of neighbouring railway arches to accommodate a village hall and restaurant.

The main scope of the project is Circus West, a 17 storey high and 327 metre long building with an unusually tapering footprint. It comprises 753 new homes in a mix of 1, 2 and 3 bedroom apartments, townhouses and penthouses along with residents’ garden and lounge facilities, health suite, offices, shops, bars, restaurants and a new riverside park.

Our starting point for the residential design was to ask ourselves 'What makes a great home?'. Homes enjoy plenty of natural light, flexible space, well-proportioned rooms, with tremendous views once you walk through the front door. Circulation areas are positive communal spaces, providing spaces for sitting, contemplation and interactions between neighbours, and giving every resident the opportunity to enjoy views out to the river or the Power Station, even if their own apartment is located on the garden side.

All residents have access to a private garden at podium level and can take advantage of a wide range of amenities and services including a 15,000 sq ft gym, an indoor swimming pool and a health spa. They also have access to a 5,000 sq ft private residents' club with bar, private dining space, library and cinema.

To make the building appear more dynamic and enjoyable to the eye, apartments are gathered into rectangular blocks and arranged as articulated horizontal glass ribbons, gently overlaid and rippling towards the river. By day, the double-skin glass façade is alive with the reflections of the sun, sky, river, trees and the power station. Its faceted panels, fissures and overhangs create a play of light, shadow, geometry and void that offers constantly changing vignettes from every aspect around the building. By night, the subtle layering of the façade dissolves and each unit, each room, each apartment, is defined within the building's grid as lights switch on and off against the night sky.

Project information

  • Client

    Battersea Power Station Development Company

  • Status

    Built

  • Area

    90,112 sq m

  • Start

    2011

  • Completion

    2017

  • Consultants

    Structural Engineer: Buro Happold
    Building Services Engineer: Hoare Lea
    Cost Manager: Gardiner & Theobald

  • Elements

    753 residential apartments
    Restaurants & bars
    Gym
    Community theatre
    Retail
    Office space
    Basement parking
    Refurbished railway arches

  • Awards

    2018 MSA Multiple Residences - Built

Core Team

Details

Location