Home Menu

The project realises a strategy for integrating city centre circulation comprising an interchange for public and private transportation. It unifies stands for buses, a tram stop and multi-level parking for cars, to provide a convenient, attractive and safe public concourse. The high-quality contemporary design establishes a new positive identity for a transport interchange that complements the heritage values of the Shudehill conservation area.


The car-park envelope consists of fritted glass panels in a variety of modules that are held in alternating planes, with the result that the horizontal ordering of the facade is overlaid with a contrasting geometry of movement and vitality. This visual interest is enhanced by the shadows of movement behind the glass. Pedestrian areas are welcoming public spaces enclosed with lightweight glass and steel structures.


The concourse follows the 3m slope across the site and this change in level prompts the highly efficient tilting floor plates of the parking levels above. At ground level, a steel and glass ‘aerofoil’ canopy provides shelter to the tram stop and defines the primary pedestrian circulation. Clear glazed waiting areas are aligned with the bus stands and there are two metal and glass pod structures enclosing offices, shops, a travel centre and a café.

Project information

  • Client

    Greater Manchester Passenger Transport Executive

  • Status

    Built

  • Area

    3,065 sq m

  • Start

    2004

  • Completion

    2006

  • Consultants

    Executive Architect: Jefferson Sheard Architects
    Structural Engineer: Faber Maunsell
    Building Services Engineer: Hoare Lea
    Cost Manager: Gleeds

  • Elements

    Bus concourse and passenger stops
    Metrolink tram stop
    Multi-storey car park

Details

Location