Home Menu

Our brief was for a sustainable landmark office building with spacious and flexible floorplates to mark the success and culmination of the Spinningfields Masterplan, Manchester’s thriving office-led, mixed-use district.

No.1 Spinningfields’ varied and fully accessible offer includes Category A office, retail and restaurant accommodation across 19 storeys. A mix of expansive floor plates at lower levels and smaller, easily subdivided floorplates on the upper levels, serve different commercial markets. It boasts Manchester’s highest restaurant, 20 Stories, with a double-height terrace and panoramic city views, and ground floor retail uses. Its reputation as a new world-class commercial destination has attracted high-calibre tenants including professional services firm PwC and M&S Foodhall, and drawn shared workspace provider WeWork and restaurant operators D&D from London to the North West for the first time.

No.1 Spinningfields is one of a cluster of tall buildings that acts as a group landmark. Principally made up of interlocking “podium” and “tower” components, it addresses and relates to the surrounding conservation areas, historic and listed buildings, contemporary buildings, views and vistas. Dramatic cantilevers visually extend the podium and the tower, framing views and terminating vistas, announcing and protecting active street frontages and entrances, and providing architectural emphasis to important street corners. These devices also provide greater visual and pedestrian permeability between Spinningfields and surrounding areas, maintaining Hardman Square as a lively public space.

The high performing façade was key to the building achieving its BREEAM Excellent rating, a rare achievement for a fully-glazed building. A triple-glazed, unitised system maximises views out and permits high internal light levels that reduce the reliance on artificial light sources. Informed by solar radiation analysis, the facades incorporate different solar coatings and ceramic fritting in response to orientation to reduce overheating and maximise natural light transmission, creating an optimum working environment and a visually powerful envelope.

Project information

  • Client

    Allied London

  • Status

    Built

  • Area

    34,000 sq m

  • Start

    June 2013

  • Completion

    March 2018

  • Consultants

    Contractor:
    BAM
    Structural Engineer:
    RoC Consulting
    Building Services Engineer: Sweco
    Façade Engineer: Mott MacDonald
    Project & Cost Manager: Gardiner & Theobald
    Executive Architect: Axis Architects

  • Elements

    6 x 2323 sq m office floor plates
    11 x 1022 sq m office floor plates
    Restaurant with roof top terrace
    100 space basement car park
    BREEAM “Excellent” rating
    19 storeys

  • Awards

    2019 BCO North, Commercial Workplace
    2019 AJ Architecture Workplace of the Year (10,000sqm & over) - Shortlisted
    2019 AJ100 Building of the Year - Shortlisted
    2018 North West Insider Property, Commercial Development of the Year

Details

Tenant experience

Iwan Griffiths

North West Regional Chair, PwC

“Since moving to No.1 Spinningfields we’ve been able to work differently and more collaboratively. The space facilitates better working together and is a place people want to come and work. We’ve combined a lot of innovation in the way the office is designed with different ways of working. Together we’ve created a workplace people are proud of, and our people engagement score is the highest in the UK as a result.”

Client experience

Graham Skinner

Development Director, Allied London

“SimpsonHaugh’s ambition to find the best possible solution for us continued right through design development. The resulting façade is a great example. Collaborating with Sweco and other specialists, they used the latest technology and tirelessly worked through options to achieve our ambitious sustainability and architectural vision.”

Location